Bulgária - Maternica Ünnep

Március 1. - Maternica - Baba Marta ünnepe Bulgáriában
Március elseje a bolgárok számára a tavasz kezdetét jelenti. Ezen a napon a rokonok, barátok és ismerősök régi hagyomány szerint piros és fehér fonalból készült martenicát ajándékoznak egymásnak. A piros szín a gonosz erők távoltartására szolgál, a fehér szín az egészség, az erő és a boldogság jelképe. A népszokás szerint, amikor az ember az első fecskét vagy gólyát megpillantja, leveszi a március elsején feltűzött martenicát, amelyet felköt egy faágra vagy egy kő alá rejti, és azt mondja: “Vidd el a tél nehézségeit, és hozd el a tavasz szépségét!”
Forrás: bolgarok.hu
A bolgár hagyományokban a tavasz kezdetéhez kapcsolódó szokás, mely nevét Bába Mártáról kapta. A hosszú tél után mindenhol kitakarítják a házakat, kikergetik a kígyókat, csúszómászókat, és a házban fellelhető összes piros színű textíliát - szőnyeget, terítőt, takarót, kendőt, szoknyát, kötényt - kiteregetik, melynek segítségével - a hiedelem szerint - elűzhetik a gonoszt. Az ünnep hajnalán, takarítás közben "Márta néni" fentről figyeli az eseményeket, és ha csúnya öregasszonyokat talál a ház körül, azonnal visszakergeti őket. Hogy haragját elkerüljék, fiatal, szép lányok tüsténkednek mindenfelé. Így a szokás kötődik a tavaszi párválasztás, termékenység, jövendölés hiedelmeihez is.

A "martenica" (martenicska) piros-fehér selyem-, vagy pamutfonalból készült díszt, a bolgárok évszázadok óta minden év március 1-én feltűzik ruhájukra, magukon viselik, illetve szeretteiknek adják át. A tél végének és a tavasz kezdetének első hírnöke ez. Különböző területeken sokféle szokás él, ezek közül néhányat említünk meg. A hagyomány szerint akkor kell levenni a "martenicát", amikor az ember megpillantja az első gólyát. Ezután egy gyümölcsfa rügyező ágára kell kötözni, ott biztosan bő termés várható. Más helyeken a kis "martenicákat" kövek alá teszik, így űzik el a csúszó-mászókat, bogarakat, melyek a gonoszt testesítik meg.
Forrás: maternica.hu


Képek: google kereső (мартеница щъркел - szavakkal)

Wikipédia: Maternica